דף הבית  מי אנחנו  שאלות ותשובות  סדנאות  רשימת קבוצות  מגזין  צור קשר  מאמרים  תוכניות הכשרה
מאמרים >טיפול קבוצתי לפי ארווין יאלום

טיפול קבוצתי לפי ארווין יאלום

טיפול קבוצתי לפי ארווין יאלום
 
מהי משמעות הכאן ועכשיו?
 
טיפול קבוצתי תיאוריה ומעשה
 
יאלום
 
דר' חיים וינברג, פסיכולוג קליני
סקירה חטופה על גישות מרכזיות בטיפול קבוצתי בארה"ב:
 
מכיוון שהבטחתי בפעם הקודמת שבאחד המאמרים הבאים אנסה לסכם את הגישות השונות לטיפול קבוצתי בארה"ב, חשבתי שמוטב לעשות זאת מוקדם ככל האפשר כדי להניח בסיס משותף לכל הקוראים, כך שכאשר אציין בעתיד גישה מסוימת יהיה לכם מושג מסוים במה מדובר. הכוונה כאן איננה לערוך סיכום מפורט ומסודר של הגישות השונות כמו בסקירה בכתב עת מדעי, אלא לתת סקירה קלילה וחטופה כיאה לניוזלטר. למי שמעוניין להתעמק באחת הגישות שאציין, אזכיר ספרים מרכזיים בנושא או אציין לינק להמשך קריאה.
מהבחינה האישית, אגב, אחד הדברים המרגשים עבורי בהקשר של גישות אמריקאיות הינה העובדה שרוב מחברי הספרים ומייצגי הגישות המרכזיים עדיין חיים וקיימים, ויכולתי לפגוש את מרביתם בכנסים של האגודה האמריקאית לטיפול קבוצתי, ואף ליצור עם חלק מהם יחסים אישיים.כדי לא להפוך את הטור הזה ליבש ותיאורטי מדי, אכניס פה ושם משפט על המפגש האישי שלי עם התיאורטיקן המדובר.
הגישה האמריקאית לטיפול קבוצתי המוכרת ביותר לישראלים הינה גישתו של ארוין יאלום. גישה זו מוצגת בספרו "טיפול קבוצתי – תיאוריה ומעשה" שיצא כבר בארה"ב במהדורה חמישית (המהדורה האחרונה נכתבה ביחד עם מולין לשץ' שיגיע לכנס של האגודה הישראלית לטיפול קבוצתי בשדרות בקיץ הקרוב) ותורגמה לא מזמן לעברית (2006) בהוצאת כנרת, זמורה-ביתן, דביר. המחשה ספרותית של הגישה שלו ניתן גם למצוא בספרו של יאלום "הריפוי של שופנהאואר" כנרת הוצאה לאור (2004) אותו סקרתי במיקבץ (2006) כרך 11(1).
מה הם עקרונות הגישה היאלומיאנית לטיפול קבוצתי?
  1. דגש על הכאן ועכשיו: פירוש הדבר שהמטפל קודם כל מסייע לחברי הקבוצה לחוות מה שקורה להם במהלך הפגישה. ההתרחשויות המיידיות של הפגישה מקבלות קדימות על פני אירועים חיצוניים ועל פני אירועים מהעבר. לדגש על הכאן ועכשיו יש גם פן נוסף והוא ההתבוננות על מה שקורה. בנדבך הזה המטפל עוזר לחברי הקבוצה לפתח אני-מתבונן.
  2. דגש על האינטראקציות בין חברי הקבוצה: מאחורי הדגש הזה עומדת האמונה בכך שטיפול נפשי הוא בחלקו הגדול בין-אישי, וכי שיפור התיפקוד הבינאישי יביא להקלה ברוב הסימפטומים הפסיכולוגיים איתם המטופל בא לקבוצה. הקבוצה הינה הזירה האידיאלית להדגיש את התחום הבינאישי תוך השימוש שהוזכר בסעיף הקודם בכאן ועכשיו. אם הדבר עוד לא ברור, אין זה משנה אם המטופל ביקש להתמקד בתחום הבינאישי: גם מי שבא עם סימפטומים של דיכאון, הדיכאון יתורגם בקבוצה למונחים בינאישיים ויטופל כפתולוגיה בינאישית.
את יאלום פגשתי אישית כבר בשנת 1994 כשפנינה רפפורט ואנוכי הזמנו אותו להיות המרצה המרכזי בכנס הגדול לטיפול קבוצתי שערכנו ב"הילטון" בת"א. הרושם שנותר לי ממנו בזמנו היה של אדם מרוחק ופגיע, ניגוד גמור לאישיות החמה והמכילה העולה מספריו. מי שעקב או השתתף בפעילויות האחרונות של קהיליית קבוצות יודע שלפני כחצי שנה ראיינתי אותו באולפן בפאלו אלטו, קליפורניה, כשמהצד השני של האוקיינוס מראיין אותו מחיפה רובי פרידמן חברי ועמיתי, ומאות ישראלים צופים באירוע בוידיאו. הפעם יאלום הצטייר לי שברירי ואנושי מאד. ואולי אני זה שהשתניתי?
הגישה האמריקאית הבאה המוכרת במקצת לישראלים הינה הגישה הפסיכודינמית. הספר המייצג את הגישה הזו במיטבה הוא ספרם של רוטן וסטון "פסיכותרפיה קבוצתית, גישה פסיכודינמית", שגם הוא תורגם לעברית (2004, הוצאת "אח"). בארה"ב יצאה עכשיו (2007) המהדורה הרביעית. למרות שמאז שהונחו היסודות לגישה הפסיכואנליטית/פסיכודינמית על ידי פרויד בתחילת המאה העשרים, התפתחו זרמים שונים בתוך התנועה (הגישה הקלאסית, פסיכולוגיית האני, יחסי אובייקט, פסיכולוגיית העצמי, ולאחרונה הגישות ההתייחסותיות/אינטרסובייקטיביות), עדיין ניתן לומר שהגישה שמה דגש על העבר לא פחות מאשר ההווה, ורואה חשיבות להתמקדות על תהליכי ההעברה (שבקבוצה הופכת להעברה מרובה, לא רק כלפי המטפל, וכן להעברה אופקית, לא רק כלפי דמויות סמכות) וההתנגדות בטיפול. הכלי המרכזי של המטפל הוא האינטרפרטציה, אשר בקבוצה יכול להיות מכוון הן כלפי היחיד והן כלפי הקבוצה כשלם. באמצעות האינטרפרטציה המטפל הקבוצתי מנסה לעזור לחברי הקבוצה להגיע למודעות לגבי הגורמים הדינמיים והעמוקים יותר העומדים מאחורי התנהגותם (בגישה הקלאסית למשל הקונפליקט בין הדחף לבין ההגנה נגדו, בפסיכולוגית העצמי למשל החסך והצורך בזולת-עצמי) המייצרים סימפטומים.
את סקוט רוטן אני פוגש מדי שנה בכנס של AGPA. הוא אדם חם, לבבי ולא שומר דיסטנס. במשך מספר שנים הוא השתתף בקבוצת הדיון הבינלאומית שאני מנחה על טיפול קבוצתי והיה דמות מרכזית בדיונים. עם וולט סטון, לעומת זאת, יש לי קשרים כמעט יומיומיים לאחרונה, על רקע שיתוף פעולה מקצועי בהקמת מועדון קריאה בטיפול קבוצתי בצפון קליפורניה. נו, נראה שאצטרך לספר על כך באחד הגליונות הבאים.
 
פחות ידועות לישראלים הגישות שאכתוב עליהן בהמשך: גישת הטיפול ממוקדת המערכת של איבון אגזריאן (system centered therapy). בגישה זו (הלקוחה מגישת המערכות הכללית) המטפל מנסה להבין את המבנה, התיפקוד והדינמיקה של המערכת הקבוצתית, ושם דגש על תיפקוד תת המערכות, הגבולות שלהן, ורמת הקומוניקציה המתאפשרת ביניהן. יש חשיבות להיררכיה במערכת ולקיום תת-קבוצות פונקציונליות. זו גישה המתמקדת בגדילה ושינוי ולא בקונפליקט או חסך. המטפל מווסת את גבולות המערכת ותפקידו להגביר את הקומוניקציה מעבר לגבולות תת המערכת. באופן מעשי המטפל הקבוצתי מסייע ליחיד לחוש חלק מתת קבוצה ("מי עוד חש כמו X?") ומסייע לתת הקבוצות ליצור דיאלוג פורה. מי שרוצה ללמוד עוד על הגישה מוזמן לשייט ל- http://www.systemscentered.com/
לאיבון אגזריאן אישיות דומיננטית ונטייה לאימפולסיביות מסוימת. קולה תמיד נשמע ברמה בקבוצה הגדולה בכנס השנתי של AGPA. השתתפתי בסדנה שלה על עקרונות הגישה המערכתית ודי מהר התמרדתי מול נטייתה הסמכותית (הגברת ניסתה לומר לנו איך נכון לשבת באופן "מחובר לקרקע"). הסתבר שהיא מצליחה להקפיץ גם ישראלים אחרים שלא אוהבים שאומרים להם מה לעשות. לשיבחה ייאמר שהיא עבדה עם ההתנגדות שלי יפה מאד, ומאז היא קוראת לי "המתנגד הנאמן שלי".
 
הדמות האחרונה שאציין מבין מובילי הגישות האמריקאיות הינו לו אורמונט שהקים את המרכז לקידום לימודי קבוצות (Center for the Advancement of Group Studies) וייסד את הגישה המכונה "אנליזה קבוצתית מודרנית" (אין קשר לאנליזה הקבוצתית הבריטית שמייסדה הוא פוקס). בעיניי, הגישה הזו היא המשך ישיר לקבוצות המפגש (encounter) ששלטו בארה"ב בשנות ה-70. הדגש בגישה הוא על "מיידיות" (immediacy) והחוויה הרגשית במפגש , והמטפל הקבוצתי, שהוא מאד מרכזי בניהול הקבוצה, משתמש בטכניקות שונות שיוצרות בקבוצה הנעה רגשית חזקה (כגון שיטת הגשר: למשל, פניה לחבר קבוצה X בשאלה "איך לדעתך מרגיש Y?"). הטכניקות הללו נחוות לדעתי כהתקפה ישירה על הגנות היחיד והקבוצה. אורמונט הקים לעצמו חסידים רבים ברחבי ארה"ב ושיחה עליו עם אנשים האוחזים בגישתו דומה לשיחה עם חסידים על נפלאות רבם...
קישור ללו אורמונט, האיש וגישתו: http://ormont.org/
 
בנוסף לגישות הללו, קבוצות רבות בארה"ב עוסקות בגישה הקוגניטיבית- התנהגותית השמה דגש על התפיסות המוטעות שיש לנו המובילות לדפוסי התנהגות בעיתיים. קבוצות אלו נערכות לרוב במוסדות כמו מרפאות, שירותים חברתיים, מרכזי טיפול למשפחה וכדו'. למרות יעילותן בטיפול בבעיות ממוקדות, השימוש שהן עושות במשאב הקבוצתי ובתהליכים הקבוצתיים די מועט.
בנוסף, חשוב להזכיר שרוב הקבוצות הנערכות בארה"ב הן קבוצות פסיכו-חינוכיות. קבוצות אלו שמות דגש יותר על התוכן מאשר על התהליך, ולכן אין הרבה הבדל בינן לבין שיעור בכיתה. כאשר אני מלמד יועצים כיצד להשתמש בתהליך בשירות התוכן, לרוב הם מגיבים כאילו עולם חדש נגלה לעיניהם.
 
חיים וינברג
haimw@group-psychotherapy.com
Google
מאמרים על טיפול קבוצתי
5/5 stars
אלופים

מאמרים נוספים מתחום טיפול קבוצתי
הקבוצה בארץ המראות/מיקי תודר חיים וינברג
גבולות בקבוצות בהיבט בין-תרבותי - טיפול קבוצתי/ד"ר חיים וינברג
הכנס להנחיה וטיפול קבוצתי בשדרות / דר' חיים וינברג/
קבוצה בעת חופשה או חופשה בקבוצה / דר' יהודית ריבקו/ד"ר יהודית ריבקו

קבוצות בעולם-10.07/דר' חיים וינברג
המנחה ההיסטרי והקבוצה ההיסטרית/אריק מוס
טיפול קבוצתי ואתיקה/דר' חיים ויינברג
תומס אוגדן, ה'שלישי האנליטי' והאפשרות לדיאלוג/אורי לוין
טיפול קבוצתי לפי ארווין יאלום/דר' חיים וינברג
קבוצות בעולם-2.2008/ד"ר חיים וינברג
קבוצות בעולם-3.2008/דר' חיים וינברג
קבוצות בעולם- 4.2008/דר' חיים וינברג
כנס טיפול קבוצתי בברצלונה: חיים וינברג/ד"ר חיים וינברג
מלקולם פיינס: תיאור כנס מאת ד"ר חיים וינברג/ד"ר חיים וינברג
מאמרים על הנחיה | הנחיית קבוצות | טיפול קבוצתי/מיטב המאמרים על הנחיית קבוצות
טיפול קבוצתי בפסיכודרמה: ראיון עם אסתי אבנון/ד"ר אסתי אבנון
איך להנחות קבוצות קונפליקט? רשמים מכנס IAGP/דר' חיים וינברג
הייחוד של עבודה קבוצתית באמנות/דפנה מרקמן סינמנס
קבוצות בעולם-1.09 דר' חיים וינברג/דר' חיים וינברג
שיח מלב המבוכה – תהליך קבוצתי למפגש בין-תרבותי/יעל בר-לב
צילומים ותצלומים (פוטו-תירפיה) בעבודה קבוצתית/ד"ר צביקה תורן
קבוצות פסיכודרמה לילדים - שרה גוברין/שרה גוברין
טיפול פסיכולוגי אישי או טיפול קבוצתי?/רובי פרידמן
אימון אישי בקבוצה בגישה התייחסותית/כרמלה קיט ומיקי גרבר
טיפול קבוצתי | הלינקים של ביון / חני בירן/חני בירן
זהות ומשמעותה בקבוצות רב-תרבותיות/מיכל מועלם
טיפול קבוצתי: על הכנס בשדרות/דר' רובי פרידמן
עבודה קבוצתית עם ילדים/שרה גוברין
יעילות של קבוצות הורים/ליאת זלצר
ד"ר חיים ויינברג: טיפול קבוצתי במזרח הרחוק |/ד"ר חיים וינברג
קבוצות בעולם-12.08 דר' חיים וינברג/דר' חיים וינברג
האינטרנט כזירה למפגש טיפולי/חן זליג
#MR.EXI2T/#MR.EXI2T
ראיון עם ארווין יאלום על טיפול קבוצתי/איתן טמיר
הקבוצה הטיפולית בשלב מתקדם/חיים וינברג ואבי ברמן
טיפול פסיכולוגי בהתמכרות | טיפול קבוצתי בהתמכרות/רונית שריג אקרט
הנחיה משותפת/פפיפר וג'ון אי. ג'ונס
טיפול אישי או קבוצתי?/
טיפול קבוצתי קוגניטיבי התנהגותי (CBT) למכורים/איתן אביטל וקרן נורני
עדות של משתתפת בטיפול קבוצתי/ש.
קבוצה טיפולית | טיפול קבוצתי פסיכותרפיה | קבוצה טי/איתן טמיר
טיפול בו- זמני, העברה נגדית והשלישי האנליטי/
על אובדן וגעגוע - קבוצה טיפולית למתבגרים/ציפי פאוסט
זהירות סמים בדרך- מדריך להורים מודאגים/רונית שריג אקרט
הקבוצה הגדולה: מבנה, מטרות ותהליכים/חיים וינברג וסטנלי שניידר
שילוב אמנויות בהנחיית קבוצות/
טיפול קבוצתי: קבוצות תמיכה להורים לילדים אוטיסטים/קארין שיטרית וסיון מייזלס
תקשורת עם מתבגרים - הגבול הדק בין "חפירה" להתעניינ/
עבודה קבוצתית במערכת החינוכית - למה ואיך / נעמי רז/נעמי רז
עבודה קבוצתית עם סוסים כמאפשרת צמיחה/טל-לי אביב כהן
הנחיית סדנה לנשים השוקלות אימהות יחידנית/גליה קסלר ורקפת סלע
רשמים מכנס טיפול קבוצתי ברומא / יהושע לביא/יהושע לביא
אנליזה קבוצתית: על "הקבוצה השנייה", "הקבוצה שליד"/ליאת אריאל, אורי לוין
אמהות ובנות: תהליך קבוצתי בשילוב עבודה עם הגוף/ברכה הדר
טיפול משולב/ד"ר חיים וינברג
היכל המראות - טיפול קבוצתי/סוזי שושני, מרים ברגר
תפקיד המנחה בפתרון ההתנגדות בטיפול קבוצתי/לילך ירושלמי דומב
טיפול קבוצתי דינמי למתבגרים צעירים שהוריהם התגרשו/דרור אורן, יעל בר וגילה אליהו
מיניות ומגדר בקבוצה אנליטית/ברכה הדר
קבוצות תמיכה לחולי סרטן - סיכום ממצאים/מיכל מועלם
טיפול קבוצתי: 50 עצות למנחה קבוצת תמיכה/איתן טמיר
פסיכודרמה וביבליותרפיה/ד"ר יהודית ריבקו
הנרטיב האישי והאקזיסטנציאלי בטיפול קבוצתי/יוסי פולק
תרפיה קבוצתית - היבטים הסטוריים/מיכל מועלם
היבטים של הריקות - ניתוח של טיפול קבוצתי/אורי צורף
שאלון הערכה על טיפול קבוצתי/ניר צור
הנחיית קבוצות: זהות המנחה/ד"ר רובי פרידמן
הנחיית קבוצות מנהלים במסגרת פיתוחי מנהלים והסקרנות/ערן אביב
שילוב רייקי בעבודה קבוצתית/ציון זהבי
טיפול קבוצתי ואתיקה/רובי פרידמן
קבוצות תמיכה לנשים בטיפולי פוריות/יערה זיסמן
הבת הבכורה: הנחיית קבוצות זו אחר זו/איילת חיימפור צוקרמן
קבוצת תמיכה להורים לילדים חולי סרטן/פרץ סלטון, עיד, גיל לב ובן הרוש
אלצהיימר בקבוצה: חלומות בטיפול קבוצתי/ד"ר רובי פרידמן


קבוצה טיפולית |  פסיכודרמה |  הנחיית קבוצות  |  פסיכודרמה לילדים |  קבוצה | 
?Google+??