דף הבית  מי אנחנו  שאלות ותשובות  סדנאות  רשימת קבוצות  מגזין  צור קשר  מאמרים  תוכניות הכשרה
מאמרים >העמותה לאנליזה קבוצתית GAS / דר' חיים וינברג

העמותה לאנליזה קבוצתית GAS / דר' חיים וינברג

 
 אחת לשלוש שנים, החברה לאנליזה קבוצתית (Group Analytic society – GAS) מקיימת את הכנס התלת שנתי שלה באחת ממדינות אירופה. אנליזה קבוצתית, שכבר החלה לתפוס מקום מכובד גם בעולם הטיפול הקבוצתי בישראל, היא הגישה המרכזית לטיפול קבוצתי באירופה (ולא גישתו של ביון, כפי שרבים חושבים בטעות. למעשה ביון חקר תהליכים קבוצתיים אך לא עסק בטיפול קבוצתי!). האנליזה הקבוצתית נוסדה ע"י פוקס בלונדון, ומאז שלח המכון לאנליזה קבוצתית הלונדוני IGA)) את נציגיו לרחבי אירופה להקים מכונים להכשרת אנליטיקאים קבוצתיים. כיום מכונים כאלו פרוסים בין יוון בדרום לנורבגיה בצפון, ובין ישראל במזרח לאירלנד במערב.
השתתפתי בשלושת הכנסים התלת שנתיים האחרונים של החברה: בודפסט, הונגריה 1999, בולוניה, איטליה 2002, מולדה, נורבגיה 2005, וכעת זה האחרון בדבלין, אירלנד, ואני יכול להעיד שכנסים אלו עוקבים אחרי מבנה קבוע וייחודי. אין קדם כנס לפני הכנס כפי שיש בכנסים של האגודה האמריקאית או הבינלאומית, אך הכנס מקיף 4 ימים מלאים. כל יום נפתח בקבוצות קטנות קבועות אליהן משוייכים כל באי הכנס (למעלה מ-550 הפעם!). באירלנד התקיימו לצד הקבוצות הקטנות גם קבוצות ביניים (כפי שנעשה בכנס הישראלי בשדרות) וגם קבוצת מטריצת החלום החברתי, שהונחתה על ידי 5 איש, בינהם גורדון לורנץ, ממציא הגישה, ארל הופר, ושני ישראלים: רובי פרידמן וגילה עפר (הישג נאה לאנליזה הקבוצתית בישראל. מצטרף לכך שרובי פרידמן נבחר לועד החברה הזו, כשלראשונה ישראלי משמש בתפקיד בכיר כזה). הקבוצות הקטנות מהוות מקום בטוח ומשפחתי לעיבוד חוויות המשתתפים בכנס ולהפחת תחושת הניכור בכנס גדול. בקבוצה הקטנה שהשתתפתי היו 7 משתתפים מ-7 ארצות שונות ומנחה מארץ נוספת (אוסטריה) כך שזו באמת חוויה רב-תרבותית.
לאחר הקבוצות הקטנות התקיימה ההרצאה המרכזית של אותו יום, שהיתה תמיד סביב נושא הכנס: ייאוש, דיאלוג, תשוקה Despair, Dialogue, Desire. מצאתי את ההרצאות מרתקות ומאתגרות, במיוחד מאחר ורבות מהן עסקו בנושאים שאני מחובר אליהם כמו הקבוצה הגדולה והלא מודע החברתי. חידוש טכני מועיל (שחלקו יישמנו בכנס שדרות) היה שתוכן ההרצאה הוקרן על המסך מאחורי כל מרצה, מה שהקל לא רק על כבדי השמיעה, אלא גם על אלה ששפת האם שלהם אינה אנגלית. אני מציע לאמץ את השיטה הזו בכל כנס בינלאומי. אגב, רוב המרצים והמגיבים אליהם, למעט מרצה אחת, היו גברים, מה שזכה לביקורת נוקבת של המשתתפים.
אחר הצהריים התקיימו שתי רצועות בנות שעה וחצי כל אחת, של 3 הרצאות קצרות, פאנלים, וסדנאות. כל מי שהיה בכנס שדרות יודע עד כמה קשה לבחור מתוך המבחר העשיר בכנס גדול כזה (וגם, עד כמה לפעמים קשה למציגים לקבל את הזמן הקצר של מקסימום 20 דקות שמוקצב להרצאתם). לי אישית היה קל לבחור מאחר ואירגנתי, יחד עם ארל הופר, פאנל שהתמשך לאורך כל ימי הכנס, על הלא מודע החברתי. בפאנל זה הופיעו בכל מושב 3 מרצים שהציגו את נקודת המבט שלהם על הנושא. כך התקבל פסיפס מלהיב של נקודות מבט על הלא מודע החברתי: הגדרות ותפיסות מוטעות שלו (הרצאת מבוא שלי), הקשר בין מטריצת החלום החברתי והלמ"ד החברתי (גורדון לורנץ), הלא מודע הקולקטיבי היונגיאני, הלא מודע המשותף לפי מורנו מייסד הפסיכודרמה, הלמ"ד החברתי והפרעות אכילה (הישראלי יהושע לביא), הלמ"ד החברתי של דרום איטליה, נרציסיזם חברתי כיום כביטוי ללמ"ד החברתי, ועוד. במפגש האחרון התקיים דיון בנוכחות כל 17 המציגים והקהל, שלמדתי ממנו המון.
מי שמעוניין בחלק מהפרזנטציות של פאנל זה – ניתן להוריד אותן מן האתר שלי על טיפול קבוצתי. במרכז הדף הכולל מאמרים שלמים (http://www.group-psychotherapy.com/articles.htm) ניתן למצוא את את המצגות לאחר לחיצה על הלינק המתאים תחת הכותרת: PRESENTATIONS PUBLISHED ON THIS SITE
כל יום הסתיים בקבוצה גדולה שכללה את כל באי הכנס. זו היתה הקבוצה הגדולה ביותר בה השתתפתי. תארו לכם 550 איש יושבים ב5-6 מעגלים קונצנטרים במבנה עגול (הבנין בו הוכרזה למעשה הכרזת העצמאות האירית ב-1919), ומנסים לקיים דיאלוג. כמובן שכל המפגש הראשון סבב סביב "לא שומעים", כפי שבדרך כלל קורה בקבוצה הגדולה. מעבר להיבטים הטכניים זה מבטא התמודדות של כל משתתף עם מציאת קולו ומקומו בקבוצה הגדולה.
היום השני בקבוצה הגדולה התמלא במתחים ותוקפנות. מישהו הזכיר שבמבנה זה בו התקיימה הקבוצה הוטמנה פצצה לפני 25 שנה שלא נמצאה. מישהו אמר"My name is Bomb", ומישהו אחר "פרק אותו מנשקו בהגיבו: "James Bomb". בעוד שבאגודה הבינלאומית לטיפול קבוצתי שאלת השפה תופסת מקום נכבד, בחברה לאנליזה הקבוצתית ההגמוניה הבריטית עדיין שולטת דרך השפה האנגלית. לפתע קמה אשה מרשימה בבגדים ססגוניים ממקסיקו, נעמדה במרכז החדר והחלה לנאום בספרדית על סובלנות כשבעלה מסייע לה בתרגום. ככל שהמשיכה, יותר אנשים גילו חוסר סבלנות והחלו לצעוק לה להפסיק לנאום ולשבת. הקבוצה התפלגה לשני מחנות, האחד תומך באשה ובצעדה האמיץ, והשני מבקר אותה על שהפרה כלל לא כתוב כלשהו. האם ההתקפה עליה באה מכיוון שבלטה מדי בקבוצה הגדולה? מכיוון שדיברה ספרדית? מאחר והיתה אשה? או אולי מכיוון שהיה לה בן זוג לצידה לתמוך בה? כל האפשרויות הללו עלו לדיון.
הייתי מעורב באופן אישי בנושא המרכזי שעלה ביום השלישי. באתי מוקדם יותר לקבוצה כדי לתפוס מקום במעגל המרכזי, שמאפשר שמיעה טובה יותר של הדוברים, ושמרתי מקום לאשתי, שגם היא השתתפה בכנס. לפתע ניגש אלי גבר מכובד מראה ודרש שאפנה את הכסא שלידי. הסברתי לו שאני שומר את המקום לאשתי, אך הוא טען שיש כלל נגד שמירת כסאות. אמרתי לו שאני לא מודע לכלל כזה, ובתגובה הוא ניסה לקחת את המקום בכוח! הגנתי על "הטריטוריה" שלי על ידי החלפת מקום זריזה מכסא לכסא, ולמזלי אשתי הופיעה במהרה והאיש מצא לו מקום אחר במעגל המרכזי. האמת היא שרעדתי מחימה וממתח, ומהר מאד פתחתי את הנושא בקבוצה הגדולה, תוך נסיון לשתף בחוויה שלי (למעשה הרגשתי שבא לי לחנוק אותו) ומבלי להצביע על האדם המסוים. כמובן שזה עורר דיון ארוך על נושא התוקפנות. כל כך קל גם לאנשים תרבותיים לעבור מויכוח מילולי למעורבות פיזית! הקבוצה התמקדה בנושא של זוגות והקנאה בהם בקבוצה הגדולה, תוך נסיון להפריד ביניהם. אכן, היה מספר לא רגיל של זוגות בכנס הפעם. בנקודה מסוימת פתח יריבי את פיו ואמר שהוא לא מבין איך אני טוען שהוא היה תוקפני, שהרי אני זה שהפעלתי כוח! האסוציאציה הפוליטית שלי, בה שיתפתי את הקבוצה היתה כיצד זה קורה שכאשר אנחנו הישראלים מגינים על הטריטוריה שלנו מפני תוקפנות – אנחנו מואשמים בתוקפנות!
היום האחרון בקבוצה הגדולה היה די מאכזב. הקבוצה חזרה לדון בבעיית קשיי השמיעה בחדר העגול, ואף עלו הצעות לחלק את הקבוצה לשתיים בפעם הבאה. אני ראיתי בהצעה זו ביטוי נוסף של קנאה מצד אלו שהרגישו שהם לא מצליחים להפיק תועלת מהקבוצה הגדולה (כמו במשפט שלמה בו אמרה האשה: "גם לי, גם לך לא יהיה – גזורו!").
 
האם אני מצליח להעביר את ההרגשה בקבוצה גדולה? ברור מדוע אני אוהב קבוצות גדולות?
 
 
 
חיים וינברג
haimw@group-psychotherapy.com
 
 

Google


מאמרים נוספים מתחום קבוצה
הקבוצה בארץ המראות/מיקי תודר חיים וינברג
בסוד שיח: הדיאלוג על האם לבוא בדיאלוג / טל אלון/
השפעות חיצוניות על התערבויות בקבוצה- 2 / ערן אביב/
הכנס להנחיה וטיפול קבוצתי בשדרות / דר' חיים וינברג/
קבוצה בעת חופשה או חופשה בקבוצה / דר' יהודית ריבקו/ד"ר יהודית ריבקו
בסוד שיח: קבוצת ביניים בכנס שדרות 2008/
העמותה לאנליזה קבוצתית GAS / דר' חיים וינברג/דר' חיים וינברג
1000 מילים לקונפליקט, דיאלוג ופיוס / אבישי זאבי/
פיתוח מנהלים ביחידה אורגנית / ערן אביב/
טיפול קבוצתי באכילה כפייתית לפי גישת 12 הצעדים/ענבר מאיר וסוניה רנדל
מודל שלבים להתפתחות קבוצה לפי סאראווי/
המנחה ההיסטרי והקבוצה ההיסטרית/אריק מוס
טיפול קבוצתי ואתיקה/דר' חיים ויינברג
מאמרים על הנחיה | הנחיית קבוצות | טיפול קבוצתי/מיטב המאמרים על הנחיית קבוצות
הייחוד של עבודה קבוצתית באמנות/דפנה מרקמן סינמנס
טיפול פסיכולוגי אישי או טיפול קבוצתי?/רובי פרידמן
אימון אישי בקבוצה בגישה התייחסותית/כרמלה קיט ומיקי גרבר
טיפול קבוצתי | הלינקים של ביון / חני בירן/חני בירן
זהות ומשמעותה בקבוצות רב-תרבותיות/מיכל מועלם
יעילות של קבוצות הורים/ליאת זלצר
ד"ר חיים ויינברג: טיפול קבוצתי במזרח הרחוק |/ד"ר חיים וינברג
#MR.EXI2T/#MR.EXI2T
ביטויי החרדה המגוונים של הקבוצה/ערן אביב
ראיון עם ארווין יאלום על טיפול קבוצתי/איתן טמיר
הנחיה משותפת/פפיפר וג'ון אי. ג'ונס
טיפול אישי או קבוצתי?/
סדנא למנחי קבוצות הורים/
טיפול קבוצתי קוגניטיבי התנהגותי (CBT) למכורים/איתן אביטל וקרן נורני
עדות של משתתפת בטיפול קבוצתי/ש.
תהליכים קבוצתיים ברשימת דיון באינטרנט/ד"ר חיים וינברג
טיפול בו- זמני, העברה נגדית והשלישי האנליטי/
טיפול קבוצתי: קבוצות תמיכה להורים לילדים אוטיסטים/קארין שיטרית וסיון מייזלס
עבודה קבוצתית במערכת החינוכית - למה ואיך / נעמי רז/נעמי רז
כנס PMI 2009 - הרצאה בנושא הפרויקט כמערכת קבוצתית/
עבודה קבוצתית עם סוסים כמאפשרת צמיחה/טל-לי אביב כהן
הנחיית סדנה לנשים השוקלות אימהות יחידנית/גליה קסלר ורקפת סלע
לגדול במשפחה מכורה: עולמם של ילדי מכורים/רונית שריג אקרט
מודל הקונפליקט המוקדי בטיפול קבוצתי/מיכל מועלם
רשמים מכנס טיפול קבוצתי ברומא / יהושע לביא/יהושע לביא
אנליזה קבוצתית: על "הקבוצה השנייה", "הקבוצה שליד"/ליאת אריאל, אורי לוין
אמהות ובנות: תהליך קבוצתי בשילוב עבודה עם הגוף/ברכה הדר
טיפול משולב/ד"ר חיים וינברג
היכל המראות - טיפול קבוצתי/סוזי שושני, מרים ברגר
תפקיד המנחה בפתרון ההתנגדות בטיפול קבוצתי/לילך ירושלמי דומב
טיפול קבוצתי דינמי למתבגרים צעירים שהוריהם התגרשו/דרור אורן, יעל בר וגילה אליהו
מיניות ומגדר בקבוצה אנליטית/ברכה הדר
קבוצות תמיכה לחולי סרטן - סיכום ממצאים/מיכל מועלם
טיפול קבוצתי: 50 עצות למנחה קבוצת תמיכה/איתן טמיר
פסיכודרמה וביבליותרפיה/ד"ר יהודית ריבקו
הנרטיב האישי והאקזיסטנציאלי בטיפול קבוצתי/יוסי פולק
תרפיה קבוצתית - היבטים הסטוריים/מיכל מועלם
היבטים של הריקות - ניתוח של טיפול קבוצתי/אורי צורף
שאלון הערכה על טיפול קבוצתי/ניר צור
קבוצת תמיכה למתמודדים עם מחלה קשה ואובדן/מרגו הלמן
הנחיית קבוצות: זהות המנחה/ד"ר רובי פרידמן
הנחיית קבוצות מנהלים במסגרת פיתוחי מנהלים והסקרנות/ערן אביב
שילוב רייקי בעבודה קבוצתית/ציון זהבי
טקטיקות השפעה בקבוצה ובצוות/אורי גלוסקינוס ואמיר רוזן
קבוצות תמיכה לנשים בטיפולי פוריות/יערה זיסמן
הבת הבכורה: הנחיית קבוצות זו אחר זו/איילת חיימפור צוקרמן
קבוצת תמיכה להורים לילדים חולי סרטן/פרץ סלטון, עיד, גיל לב ובן הרוש
אלצהיימר בקבוצה: חלומות בטיפול קבוצתי/ד"ר רובי פרידמן


קבוצה טיפולית |  פסיכודרמה |  הנחיית קבוצות  |  פסיכודרמה לילדים |  קבוצה | 
?Google+??